Arcplasztika

Galéria megtekintése

Mi az a “face lifting” ?

Az arcplasztikát (face lifting) leggyakrabban az életkor előrehaladtával kialakuló változások miatt fiatalító céllal végzik, ritkábban az arc előnytelen alkati tulajdonságainak megszüntetésére vagy egyoldali arcidegbénulás korrekciójára. A cél nem a sima arcbőr elérése, hanem a természetes, fiatalos és a páciens karakterét, arcvonásait megőrző és hangsúlyozó megjelenés!

Az arc bőrének feszessége

Az életkorral az arc bőrének feszessége csökken, majd megjelennek a szemzug körüli szarkaláb­ak, és egyre erőteljesebbé válnak a homlok vízszintes és a szemöldökívek közti függőleges ránc­ok. A megereszkedő bőr hangsúlyossá teszi az orrszárnytól a szájzugig terjedő redőt, a nyaki ránc­okat, és megjelenhet a toka is. Az ajkak keskenyebbnek tűnnek, az orr­csúcs hosszabbnak hat, később a száj körül is ránc­ok alakulnak ki. Az öregedési folyamatokat gyorsítja a napfény (a mesterséges napfény: a szolárium is), a dohányzás, a stressz és bizonyos betegségek. A műtét előtti kivizsgálást két-három konzultáció előzi meg. A plasztikai sebész a páciens arcát, jellemző vonásait, mimikai izmainak működését, bőr­típusát elemzi és ismerteti a műtét­től várható eredményt.

A beavatkozás

A beavatkozás általában nyugtató injekció adása után, helyi érzéstelenítésben történik, rejtett heg­ekkel. A halántéktáji hajas fejbőrről indulva a fül előtt haladva kanyarodnak a fül mögé, a tarkótáj felé. Az arc középső és a nyak bőrét az alatta található inas kötőszövetes lemezel együtt varratokkal feszítjük meg, a felesleges bőrt eltávolítása után.

A beavatkozás után

A műtét után kerülni kell a fizikai megterhelést, tilos a szeszes és a szénsavas italok, a fűszeres ételek fogyasztása és a dohányzás. Az arc duzzanata és kisebb bevérzései mindig előfordulnak, általában egy-két héten belül elmúlnak. Komolyabb szövődmény ritka, de sebgyógyulási zavarok és idegsérülés is előfordulhat. Az irodalmi adatok szerint súlyosabb szövődményként a sebfertőzés, idegsérülés, trombózis említhetők meg.