Botox

Galéria megtekintése

Mi az a botulinum toxin?

A botulinum toxin egy baktérium (Clostridium botulinum) által termelt fehérje, amely az ideg-izom találkozásnál hat, meggátolja az ingerület izomra való átterjedését, így megszünteti az izom beidegzését, megakadályozza a mozgását.

Mire való és hogyan hat a botox:

A mimikai izmok az arc bőrét redőzik, kialakítva az úgynevezett dinamikus redőket, azaz ráncokat. Ezen izmok mozgását kikapcsolva oki kezelést lehet folytatni, 3-5 hónapra megbénítva az adott mimikai izom működését, és így elsimítva az ott lévő ráncokat. Ha az izomlazító hatás elmúlik, az izom mozgása fokozatosan visszatér, ennek következménye, hogy a ráncok is lassan ismét megjelennek. Ennek tudható be, hogy amilyen fokozatos a hatás kiteljesedése, olyan lassú a megszűnése is, így az esztétikai hatás elhúzódó, hosszabb lehet, mint az izombénító hatás. Alkalmas még a fokozott hónalji izzadás gátlására is!

Fennálló kellemetlenségek

A megfelelő pontokban és adagokban az adott izomba injekciós tűvel történik a hatóanyag bejuttatása. Ez kis kellemetlenséggel, akár égő érzéssel járhat, ami helyi hűtéssel pár percen belül megszüntethető. Tekintettel arra, hogy injekciós tűvel juttatjuk be az oldatot, a tű okozhat kisebb-nagyobb kapilláris-sérüléseket, melynek következményeképp véraláfutások alakulhatnak ki. A szúrások helyén apró sebek, duzzanatok jelentkezhetnek meg. A szemöldökközti terület és/vagy homlok kezelése után 2-3 nappal szemkörüli ödéma (vizenyő) alakulhat ki, mely helyi hűtésre 1-2 nap alatt megszűnik.

Beavatkozás és teendők

A hatás mintegy 5-6 nap után kezd kialakulni, az érintett izom akaratlagosan egyre nehezebben mozgatható, majd megszűnik a mozgása, ezután hetek alatt a bőr kisimul.

A kezelt izom tornáztatása a beadás után néhány óráig elősegíti a szer jobb diffúzióját az izomszövetben, egyenletesebbé téve a hatóanyag bekötődését. A beadás után 4-5 óráig nem tanácsos lefeküdni, mert a gravitáció hatására a szer elvándorolhat, másutt fejti ki hatását, mint kívánjuk. Néhány napig tartózkodni kell a szoláriumtól és szaunától.