Fülplasztika

Galéria megtekintése

Mikor javasolt a korrekció?

A fülkagyló bonyolult formájú szerv, vázát rugalmas porc alkotja, melyet ahhoz szorosan tapadó és az alakváltozásokat követő bőr fed. A külső fül (fülkagyló) kb. 30 fokos szögben áll a koponya felszínéhez viszonyítva. Ha ez a szög a 30 fokot meghaladja, már szembeötlő, elálló fülként jelenik meg a szembenézeti képen. A fülkagyló fejlődése az 5.-6. életév között döntően befejeződik. Leggyakoribb alakváltozását, az elálló fület ebben az életkorban már lehet korrigálni, megelőzendő az iskoláskorú gyermekek csúfolását. A korrekció lehetséges azonban idősebb életkorban is.

A beavatkozás menete

Idősebbeknél általában helyi érzéstelenítésben, nyugtató injekció adása mellett teljesen fájdalommentesen elvégezhető. Igény szerint lehetőség van a műtét altatásban történő elvégzésére is. A beavatkozás során a bántó alakváltozást okozó porc vagy porcok alakításával, kisebbítésével a fülkagylót a koponyához közelítjük. Az korrekciót a fül hátsó felszínén ejtett bőrmetszésből végezzük el, ily módon a fülkagylón elölről heg nem látszik.

Beavatkozás utáni teendők

Az új formát és helyzetet puha, nedves vattás kötéssel óvjuk meg. A kötést egy héttel a műtét után vesszük le és a varrateltávolítás is ekkor történik. Ezután éjszakára még kb. 2 hétig javasolt a fülek fejpánttal való lekötése, elkerülendő azok alvás alatti meggyűrődését, sérülését.

Szövődmények

Más, alaki és nagyságbeli eltérések ritkán fordulnak elő. Mint minden esztétikai plasztikai sebészeti műtétnél, a fülplasztika előtt és után is digitális fénykép-dokumentációt végezünk. A beavatkozás után szövődmények (bevérzés, gyulladás) ritkán fordulnak elő, amennyiben a páciens betartja az utasításokat.

A fülplasztika esztétikai eredménye végleges, mely a műtétet követő kb. negyedik héten már látható.