Mellfelvarrás

Galéria megtekintése

A nőiesség szimbóluma

A női mell a nőiesség szimbóluma már ősidők óta.

Az esztétikusnak, a szépnek tartott női mellideál koronként és földrajzi égtájanként más és más. Alapvető rendeltetése azonban a szoptatás, és pszicho-szexuális jelentősége is óriási. A mellfelvarrást a mell megereszkedése, lógása miatt végezzük. Kialakulásában döntő a terhességek száma és a szoptatási időszak/időszakok hossza okozta élettani, és a kísérő testsúly valamint hormonális változások. A bőr erősen kitágul az anyatejet termelő mirigyállomány duzzadása folytán. A szoptatás befejezése után a tejmirigyek különböző mértékben zsugorodnak, sorvadnak, a bőr kevésbé képes összehúzódni, gyakran marad petyhüdt és csíkos (striás). A mell elveszti a terhesség előtti alakját és helyzetét, sőt nagysága is megváltozhat…

A műtét célja

A műtét célja a mell anatómiai helyzetében rögzíteni, és a teltség, a kontúrok, a forma javításával az eredeti alakhoz hasonlító formát képezni.

A beavatkozást rutin kivizsgálást követően altatásban, esetenként helyi érzéstelenítésben végezzük. Az életkortól függetlenül minden műtét előtt kötelező a mell ultrahangos vagy mammográfiás vizsgálata.

A megereszkedés, lógás mértéke 3 csoportba sorolható attól függően, hogy a mellbimbónak a mell áthajlási redőjéhez viszonyított helyzete milyen. Az esztétikai szakvizsgálat során elemezve a kialakult állapotot, mell jellegzetességeit (nagyság, helyzet, bimbó-bimbóudvar nagyság, bőr minősége stb.) dönthető el, mely megoldás elvégzése a legkedvezőbb.

A műtét után

A műtét után egy hétig pihenés és 3-6 hétig speciális melltartó viselése javasolt. A varratszedés a műtét után a 2. és 3. héten történik. Egy hónap múlva a melltartó viselését csak kifejezett fizikai aktivitás, sportolás esetén javasolják. A friss hegek utókezelése minden esetben szükséges.

A műtét utáni korai szövődmények (sebgyógyulási zavarok, vérömleny) ritkák. A sebgyógyulás után néha észlelhetők szabálytalan hegek, aszimmetriák, bimbóudvar beidegzési változások.

Eredmény

Az újabb, kevesebb heggel járó műtétek kifejlesztésével szép esztétikai eredmény és a páciens előnyös megjelenése érhető el.